بازگشايي سوئيفت از جمله مسائلي بود که با شروع مذاکرات هستهاي بين کشورمان و گروه 1+5 زمزمههاي آن به گوش ميرسيد.وعدهاي که در صورت عملي شدن، ميتوانست راهگشاي بسياري از مشکلات اقتصادي کشور باشد. اما بازگشايي، عدم بازگشايي و نيمهکاره ماندن بازگشايي سوئيفت از جمله مسائلي است که مسئولان صحبتهاي ضدونقيضي را در خصوص آن ارائه ميدهند.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از خبرنگار شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ بازگشايي سوئيفت از جمله مسائلي بود که با شروع مذاکرات هستهاي بين کشورمان و گروه 1+5 زمزمههاي آن به گوش ميرسيد.
وعدهاي که در صورت عملي شدن، ميتوانست راهگشاي بسياري از مشکلات اقتصادي کشور باشد. اما بازگشايي، عدم بازگشايي و نيمهکاره ماندن بازگشايي سوئيفت از جمله مسائلي است که مسئولان صحبتهاي ضدونقيضي را در خصوص آن ارائه ميدهند.
اسدالله عسگراولادي عضو اتاق بازرگاني ايران در خصوص مسئله سوئيفت گفته بود: ممکن است به صورت نمادين 1000 درخواست براي بازگشايي ال سي به وجود آمده باشد، اما بازگشايي ال سي نياز به مقدماتي مانند پرفرم دارد. براي داشتن پرفرم هم نياز به سوئيفت داريم، بنابراين وقتي تحريم سوئيفت هنوز برقرار است و تازه شايد 10 روز ديگر برداشته شود، چگونه بايد انتظار بازگشايي ال سي داشته باشيم.
عسگر اولادي خاطرنشان کرد: متاسفانه علي رغم اخبار منتشر شده درباره لغو تحريمهاي سوئيفت، تحريم سوئيفيت همچنان پابرجاست و لغو آن دروغ است.
اما مسئله اظهارنظرها تنها به عسگراولادي ختم نميشود و يک روز پس از آنکه روحاني در نشست خبري از حل شدن مسئله سوئفت خبر داد، علاء ميرمحمد صادقي نايب رئيس اتاق بازرگاني تهران در خصوص مشکل اتصال بانکهاي ايراني به سوئيفت و بازگشايي ال سي علي رغم گذشت 47 روز از اجراي برجام اظهار داشت: اين طور که دولتمردان اعلام مي کنند برخي از بانکها در کشورهاي اروپايي ارتباط خود را با بانکهاي ايراني از طريق سوئيفت و ال سي برقرار کرده اند و تعدادي ال سي هم باز شده، ولي بعضي از بانکهاي اروپايي احتياط مي کنند و هنوز آماده همکاري با بانکهاي ايران نيستند.
وي افزود: اگر ارتباط ما با بانکهاي سوئيس برقرار شود چون اکثر بانکها در اين کشور هستند، ممکن است باقي بانکها و موسسات مالي اروپايي، اين احتياط کنوني را کنار بگذارند. در حال حاضر مقداري ال سي باز شده و دسترسي به سوئيفت به وجود آمده، اما اين مسئله هنوز براي همه بانکهاي ما جامع نيست و عموميت ندارد.
نايب رئيس اتاق بازرگاني گفت: با توجه به فعاليت بازرگانان و برخي از دولتمردان ممکن است به تدريج بي اعتمادي بانکهاي اروپايي برطرف شود و ما اميدواريم که اين مسئله هرچه زودتر محقق شود.
ميرمحمدصادقي خاطرنشان کرد: مشخص است که آمريکا هيچ تضميني به بانکهاي اروپايي نمي دهد ولي همين که مسئولان آمريکايي اعلام کنند که بانکهاي اروپايي مي تواند با بانکهاي ايراني همکاري کنند مي تواند تاثير گذار باشد.
وي تصريح کرد: برخي دولتمردان طوري وانمود کردند تا برجام اجرا شود همه موسسات مالي و اقتصادي اروپا و فروشندگان مواد اوليه آماده اند تا به ما خدمت رساني کنند و همه تحريمها برداشته مي شود، اما در واقعيت چنين اتفاقي نيفتاد و هيچ بانک و موسسه اقتصادي در اروپا جرات همکاري با ايران را ندارد. ولي مقدمات کار انجام شده و تعدادي السي باز شده و من فکر مي کنم در آينده نزديک اين مشکل حل شود.
از طرف ديگر وليالله سيف، رئيس کل بانک مرکزي هم در خصوص وضعيت برقراري سوئيفت ميگويد: در خصوص انتشار اخباري مبني بر عدم اتصال بانکهاي ايراني به سوئيفت، اظهار داشت: سوئيفت يک وسيله پيامرساني است و در حال حاضر در کليه بانکهاي ايران برقرار شده است.
وي افزود: همه نقل و انتقالات مالي و معاملات در دست انجام است و LCها نيز باز شده است.
رئيس کل بانک مرکزي با بيان اينکه تنها 9 بانک تحريمي در گذشته وجود داشت که آنها نيز به سوئيفت متصل شدهاند خاطرنشان کرد: به محض اجراي برجام، سوئيفت متصل شد اما به دليل مسائل فني در برخي از بانکها شرايط به گونهاي شد که آنها با تاخير فعاليت خود را آغاز کردند.
وي در خاتمه تاکيد کرد: هيچ ابهامي در اين زمينه وجود ندارد و پيامرساني مالي از طريق سوئيفت در حال انجام است.
حال بايد ديدي که آيا سوئيفت برقرارشده يا خير، يا اينکه مسئولان درحال انجام مقدمات اينکار هستند، هرچند برخي از مسئولان هم معتقدند که مسئله سوئيفت تنها براي بخشي از بانکها حل و فصل شده و تعدادي از بانکهاي کشورمان همچنان امکان استفاده از سوئيفت را ندارند.